Herrie in de keuken
De foodblog met meer dan alleen recepten
Vlees bakken,
meer dan alleen even opwarmen

Het bakken van vlees. vaak is het in de pan bruin bakken, controleren of het van binnen niet meer roze is en klaar. Het gaat snel maar is het lekker? Vaak kun je meer smaak uit vlees halen als je er de tijd voor neemt. In dit artikel leggen wij je uit hoe je een ware smaakexplosie kan halen uit een stuk vlees.


kook technieken
Om te beginnen zijn er tal van bereidingstechnieken voor het garen van vlees. Hierbij kun je denken aan: Koken, Bakken, Barbecueën, in de oven, Airfryer, roerbakken, stoven, sudderen, etc. Ikzelf bak mijn vlees meestal, daarom dat ik ook begin met deze kooktechniek. Binnenkort ga ik een andere kooktechniek uitlichten.
Bakken is een van de eenvoudigste technieken om je vlees gaar te krijgen. Dit is ook een van de snelste manieren om vlees gaar te krijgen. De basis kent dan ook iedereen. Het vlees moet gaar zijn en bruin, maar er is meer. Ik heb een aantal tips voor je waardoor je nog meer smaak uit je stuk vlees kan halen als wat je nu doet.
De voorbereiding
Om het optimale uit je vlees te halen begint al bij de voorbereiding. De meest gemaakte fout die er gemaakt word is om het vlees vanuit de koelkast meteen in de pan te bakken. Dit komt doordat vlees een stuk spier is. Als het koud is en je legt het meteen in de pan dan spant het vlees zich aan en word het niet mooi en lekker gebakken. Daarom leg voordat je gaat bakken het vlees een 30 minuten van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Voordat je het vlees gaat bakken mag je het zouten, let op geen peper gebruiken. Tijdens het bakken kan de peper verbranden, dit geeft een bittere smaak aan je vlees.
Verder moet je opletten met het formaat pan dat je gaat gebruiken. de pan moet niet te groot zijn want dan verbrand de boter maar de pan moet ook zeker niet te klein zijn, zo kan het vlees niet gelijkmatig garen.
En bakken maar.
Is het vlees al uit de koeling gehaald, gezout en staat de pan klaar? dan kun je nu gaan bakken. om te beginnen verwarm je de boter in de pan. let op dat de boter niet donkerbruin word. Als de boter te bruin word is deze aan het verbranden. Zorg er dus voor dat de boter mooi lichtbruin word.
Bak het vlees zodat aan beide kanten een mooi bruin korstje ontstaat. Als dit is gebeurd dan mag je het vuur iets lager zitten. Zo kan het vlees rustiger van binnen garen zonder dat de buitenkant verbrand. keer het vlees regelmatig om en schuif over de bodem van de pan.
Voor het keren van het vlees is gebruik van een vork een no-go. Dit omdat een vork ervoor zorgt dat er gaatjes in het vlees ontstaan waardoor sappen kunnnen ontsnappen en het vlees zo taaier kan worden. Gebruik dus een spatel of een tang voor het keren van het vlees.


Is het vlees klaar?
Om te controleren of het vlees klaar is kun je een kerntemperatuur meter gebruiken. Met deze handige tool kun je perfect controleren of je vlees van binnen op de juiste temperatuur is. Een overzicht van kerntemperaturen kun je hier vinden. Heb je geen kerntemperatuur meter, dan kun je hier een video vinden hoe je het vlees met de hand kan controleren.
Als het vlees gaar is laat je het 5 minuten rusten losjes in aluminiumfolie ingepakt. ook kun je het vlees op een rooster in de oven (70 graden) laten rusten.
Daarna kun je het vlees nog op smaak brengen met zout en peper en klaar is het perfecte stuk vlees.
In het kort
Als je de volgende keer dat je vlees bakt rekening houd met paar kleine punten dan maak jij van een simpel stukje vlees een waar culinair stuk.
Haal het vlees 30 minuten voor het bakken uit de koelkast
Voor het bakken geen zout op het vlees strooien
Gebruik een pan die niet te groot of te klein is
Snel aanbraden en dan rustig verdergaren
Deel dit bericht hier
bedankt
Vond je dit artikel interesant? Vergeet het dan niet te delen op social media. Heb je opmerkingen vragen of een idee voor een volgend artikel plaats dan een reactie hieronder.


Recente reacties